Laktat & Mjölksyra
Ett begrepp som ofta används vid blandannat uthållighetsidrotter är mjölksyra och laktat. Mjölksyra bildas egentligen aldrig i kroppen eftersom musklernas pH-värde är för lågt. Det som bildas är laktat, som ur en biokemisk synvinkel är mjölksyrans salt. Du kanske känner igen begreppet ”laktattröskel” eller mjölksyretröskel lite slarvigt uttryckt. Detta är den nivå då kroppen inte längre klarar att transportera bort laktatet. Mer om det återkommer vi till senare.
Trots att mjölksyra aldrig bildas i våra muskler är det ofta det begreppet som används i svensk litteratur. I engelsk litteratur används istället ”lactate acid” eller ”lactate” vilket tydliggör skillnaden bättre än de svenska termerna. Därför kommer jag nu i fortsättningen att använda mig av de mer korrekta begreppen laktat och laktattröskel istället för mjölksyra och mjölksyretröskel.
Laktat är i grunden något positivt. Det bildas som en buffert som gör att kroppen sedan kommer kunna arbeta längre innan ett lågt pH-värde uppstår. Tyvärr har laktat alltid betraktats som något negativt då man tidigare har sagt att vi bildar mjölksyra och att det gör musklerna sura. Faktum är att kroppen använder laktat på ett sätt som gör att vi kan arbeta bättre både aerobt och anaerobt.
Även om laktat också vanligtvis mest nämns som en anaerob biprodukt så bildar kroppen laktat hela tiden. Vid aerobt arbete tar dock musklerna nästan omedelbart upp allt laktat igen och på så vis hålls nivån både jämn och låg i blodet. När intensiteten blir högre måste vi omsätta energi snabbare både genom aerob och anaerob förbränning. För varje enskild muskel är det tillgång till syre som är den begränsande faktorn, och en konsekvens av detta är att en muskel kan börja öka produktionen av laktat samtidigt som flera andra muskler fortfarande har gott om syre och håller laktatproduktionen på en låg nivå.
Hur tränar man då upp sin förmåga att hantera laktatet som bildas? För det första vill jag säga att det här inte är något för nybörjare. Träningen är mycket tung och har en ganska stor skaderisk eftersom man bedriver träningen på maximalt tempo. Träningen genomförs ofta med 3-5 repetitioner á 30-90 sekunder. Vilan mellan repetitionerna bör vara flera minuter lång. Det kan dock vara bra att röra på sig lite lätt mellan seten för att bli av med lite av laktatet. Eftersom laktatträningen är så tung är det viktigt att ha i tanken att det kommer ta lång tid att återhämta sig fullt efter ett sådant pass och vara väl införstådd med detta när du planerar in ditt pass.